Vad händer med drivingrangen?

Det har varit en minst sagt besvärlig sommar på baksidan av vårt klubbhus. Tomterna på höger sida om rangen som stått osålda i många år har helt plötsligt blivit sålda och bebyggda under våren/sommaren.

Tyvärr är inte precisionen bland våra golfare på rangen ofelbar och det har landat ett flertal bollar på tomten som bebyggdes först. Ägaren av den tomten/huset fick framrutan på sin bil krossad av en rangboll mitt på dagen en söndag för ett par veckor sedan. Nätet har hjälpt till men en högt skruvad boll åt höger kan vara ända upp till 30 meter i luften som högst och då hjälper inte ett 16 meter högt staket.

Och nej, vi är helt övertygade att det inte är bollar slagna mot tomten med flit. I princip alla bollar har hamnat på tomten dagtid när det har varit mycket folk på rangen.

Argumentet att vi var här först håller tyvärr inte. Marken som sålts har aldrig varit i vår ägo och det är upp till oss att se till att vi håller vår verksamhet, inklusive rangebollar, på vår mark. Beslutet av kommunen att sälja mark på höger sida om en range kan tyckas vara ogenomtänkt men det ändrar inte det faktum att vi eller vår utrustning inte har på den marken att göra oavsett vem som äger den.

Hur löser vi problemet?

Den mest effektiva åtgärden har varit att plocka bort mattorna på plattorna utanför klubbhuset. Det har bara kommit in en boll på tomten sedan dess. Att skapa förbud mot långa slag på de mattorna fungerar inte, när receptionen stänger har vi inte kontroll på vad som händer på rangen och förbudet som infördes först efterlevdes inte även när vi hade personal på plats.

Vi har varit i kontakt med kommunen för att försöka få hjälp med att flytta fram alla utslagsplatser och skapa en större vinkel mellan utslagsmattorna och tomtmarken för att eliminera risken för inslagna bollar. Tanken är att asfaltera en 70 meter lång yta från staket mot bollautomaten där vi skulle få plats med ca 23 utslagsplatser vilket är några fler än vad vi haft tidigare när mattorna låg utanför klubbhuset.

Vi vill även att 4-6 platser blir under tak då det gamla skjulet försvinner, se bilder nedan.

Vi kommer informera er löpande under hösten via hemsida, mail och Facebook om vad som händer med planerna på rangen. Då det inte är så många speldagar kvar på säsongen, 18-hålsbanan planeras att stänga 16 oktober, är förhoppningen att allt skall vara klart under våren 2018.

Observera att nedanstående endast är ett förslag, inga beslut är tagna ännu.

Rangen -orginal
Rangen som den ser ut idag.

Förslag på 70 m asfalterad yta med ca 23 lösa mattor längre fram och med en
större vinkel mot staket och tomtmarken. De gamla byggnaderna och den långa mattan är borttagen.

Rangen -med -studio
I framtiden kan rangen utökas med en studio som går att utnyttja året runt och en
rejäl övningsbunker där man kan öva med rangebollar, se bilden ovan.

Väderskydd -Weland
Ett exempel på väderskydd för ca 4-6 platser.