Karlskoga GK

Banrapport

Banrapport

Vi närmar oss september och vi borde vara på väg mot hösten men vädret fortsätter att överraska. Med varma temperaturer på dagar och nätter har vi fina förhållanden för golfspel. Det är också bra förhållanden för svampen och det märker väl ni som är i skogen och plockar svamp.

Vi får mycket frågor om greenerna just nu om vad som har hänt. Håller de på att dö?

Kortfattat så har vi fortsatt problem med svampangrepp. Tyvärr så sprids svampsporer från green till green med våra maskiner och golfspelare. Vi har skador efter ett svampangrepp sedan i våras. Den heter Pythium och fanns på putting green, green 1, green 3 och green 10. Väderförhållandena har varit ultimata för Pythium med nattemperaturer över 20 och dagstemperatur på 30 under sommaren. Det ihop med bevattning på natten har gjort att vi har haft bekymmer.

Putting green har varit avstängd för återhämtning men öppnas nästa vecka. Det vi nu ser på ett antal andra greener är en aggressiv Antracnose. Den svampen är stressrelaterad. Vad är det då som stressar gräset? Några faktorer som stressar gräset är låg klipphöjd, mycket spel, olagade nedslagsmärken väder och vind, luftningsprogram, gödselprogram, för mycket vatten, för lite vatten mm.

Vad gör vi då för att få greenerna att återhämta sig på Karlskoga GK?

Vi har i första skedet tagit jord och gräsprov på ett antal greener för att se om vi ligger rätt i näringsstatus. Proven var positiva och vi ligger rätt i vårt sätt att jobba. Det vi nu gör är att vi vill stärka gräset mot svampsjukdomar genom att minska ner greenklippningen med ett antal dagar i veckan, lufta, vertikalskära, dressa, gödsla och välta oftare i stället för klippning. Vältning av greener 1 - 2 dagar i veckan i stället för klippning har i försök visat sig vara mycket bra för greenerna. Vi har med bra resultat hjälpsått greener 1, 3, 10 och putting green. Från v.36 så blir nya klipphöjden 3,8 mm. Med tätare dressningar och vältning så ska vi försöka erbjuda bra bollrull.

//Mikael Heiche

 

Logga in på Min Golf

Följ oss på nätet

Vi samarbetar med

SISU Idrottsutbildarna