Banrapport maj

Efter en gynnsam vinter så har vi idag spelat golf på 18 hålsbanan i 1,5 månad. Helt otroligt. Då läget är som det är i världen idag så blir det väldigt mycket spel på banan vilket förstås är kul men vi måste förstå att vi står inför en riktigt tuff säsong. Vi kan se att slitageskador på tee, greenområden, fairway och gångstråk kommer att bli extremt i år och det kommer krävas extra skötselåtgärder i perioder.

Greenerna har kommit i gång med växtligheten på ett tillfredsställande sätt och om några veckor så hoppas jag att alla fläckar med skador från föregående år har läkt ihop. Jag har medvetet haft en klipphöjd på ca 4 mm och klippt minimalt och flera dressningar med vältning för att inte stressa gräset. Under vecka 20 kommer vi att sänka klipphöjden några tiondelar och succesivt närma oss 3 mm. Vecka 21 så ska greenerna djupluftas med Verti Drain och det kommer innebära att greenen är avstängd under arbete. Viktigt med info till medlemmar och gäster på 1: a tee, i klubbhuset och sociala medier. V 22 så står vertikalskärning i dubbla riktningar och dressning på programmet. det kommer att höja kvalitén avsevärt på greenerna.

Här är en länk till varför luftning och dressning är så viktigt:   https://golf.se/for-klubben/bloggar-och-kronikor/banbloggen/

Tee utsätts för stress och slitage med så mycket spel på framförallt 57/53 och där har vi fått hjälp av medlemmar att laga torv och skomärken i flera omgångar. Tee bevattningen och alla spridare är justerade så det funkar under säsongen. Första gödselgivan är utkörd och nästa blir så fort vi får lite värme. Luftning blir i juni.

På fairway så händer det inte så mycket. Efter en fantastisk övervintring så blev det torka i år igen. En normal väderlek med regn emellanåt så hade fairway varit toppen men när det inte finns vatten så gör inte näringen någon nytta. När vi fick en skur en dag så fick vi ut grundgivan med gödsel och i söndags så sprutades vätmedel ut på fairway för att minska ytspänningen vilket gör att vi får mer effekt av vattnet. När nästa regnväder drar in så blir det fairwaygiva nummer 2 med gödning. Fairway luftades i april.

Övningsområdet är i stort sett klart och vi väntar på att allt ska växa ihop.

Nya hål 7 är klart sånär som på att trappan till tee ska justeras och vi väntar på att allt ska växa ihop för att sedan börja sänka klipphöjder.

Par 3 banan håller på att repa sig efter en tuff vinter med mycket spel och lite snömögelskador.

Vi har fått hjälp på banan av en grupp "gubbar" på onsdagar med Kjell Ivarsson och Manfred Wasserfaller i spetsen. De har justerat greenspridare, lagt gräs på rangen och nu fixar de med bunkrarna. Peter Hedin ägnade 2 dagar åt att laga gräs tee. Jörgen Carlsson har börjat att ta reda på vindfällen. Lennart och Christer fixar alla snickerier vi ber om, sist en ny bro på 16. LP fortsätter med att jobba ca 20 timmar/vecka och lagar och förbättrar banan. Tack till er!

Säsongspersonalen börjar att ansluta och nu inväntar vi en skolungdom i juni. Årets säsongspersonal består av Tomas, Jonathan, Hugo, Stefan och Rasmus.